10 tips voor je sollicitatiegesprek

31-07-2019
Hoe maak ik een goede eerste indruk, wat voor vragen gaan ze stellen, wat trek ik aan, wie zit er straks tegenover me? Allemaal vragen die wellicht bij je opkomen voorafgaand aan je sollicitatiegesprek en voor de nodige spanning kunnen zorgen. Om toch vol vertrouwen en zelfverzekerd het gesprek in te kunnen gaan, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Hieronder vind je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Kom op tijd

Een echte no go is te laat komen voor je sollicitatiegesprek. Bekijk daarom vooraf hoeveel reistijd je nodig hebt en vertrek ruim op tijd zodat je zeker tien minuten voor aanvang aanwezig bent. Ga je met het openbaar vervoer, check dan tijdig of er geen werkzaamheden of storingen zijn. En mocht je het, om wat voor reden dan ook, toch niet op tijd redden, meld dat dan zeker even telefonisch. Zorg er dus voor dat je het telefoonnummer van je contactpersoon bij de hand hebt.

2. Dress for succes

Pas je kleding aan aan het bedrijf waar je gaat solliciteren; bij een advocatenkantoor is de dresscode waarschijnlijk anders dan bij een klusbedrijf. Kies wel voor iets waar je je lekker in voelt en wat bij je past.

3. Neem je CV mee

Ook al heeft het bedrijf jouw CV al, print deze toch nog (een paar keer) uit en neem deze mee naar je gesprek. Zorg dat je weet wat in je CV staat. Klinkt logisch misschien, maar in de praktijk zien we regelmatig dat kandidaten op dit vlak niet goed zijn voorbereid. Wees ook eerlijk in je CV, hierover later meer.

4. Klim in de pen

Een simpele tip, maar goud waard. Niets zo vervelend dan bij je gesprek zitten, een heleboel informatie krijgen, maar geen pen of papier hebben om het te noteren. Bovendien laat je zien dat je goed voorbereid bent en dat is toch weer een plusje erbij!

5. Ken het bedrijf

Weet waar je gaat solliciteren. Google het bedrijf en lees alle informatie die je kunt vinden, spit hun website helemaal door en kijk op LinkedIn voor meer informatie over het bedrijf of je gesprekspartner(s). Laat tijdens het gesprek doorschemeren dat je je voorbereid hebt door bijvoorbeeld een (goede) vraag te stellen over iets dat je op de website gelezen hebt. Hiermee toon je je interesse en betrokkenheid bij het bedrijf.

6. Waarom jij?

Neem de vacature goed door, weet wat de functie-eisen zijn en hoe jouw opleidingen, ervaring en competenties hierop aansluiten en schrijf voor jezelf op waarom jij de perfecte kandidaat bent (elevator pitch). Ook als je niet aan alle eisen voldoet wil je ze ervan weten te overtuigen dat jij tóch degene bent die ze zoeken. Zorg ook dat je een (waargebeurd!) succesverhaal paraat hebt, bij voorkeur zelfs meerdere, die aantonen waarom jij over bepaalde competenties beschikt. Als jij bijvoorbeeld zegt te beschikken over waanzinnige organisatie-skills, vertel dan over die keer dat jij een bedrijfsuitje of -feest hebt georganiseerd, waarover nog steeds gesproken wordt.

7. Ken jezelf

“Wat zijn je beste en wat zijn je mindere eigenschappen?” Tien tegen één dat je deze vraag krijgt. Zorg er ook hier weer voor dat je voorbereid bent en minstens twee goede eigenschappen en twee verbeterpunten kunt benoemen. Wees ook hier oprecht en weet: iedereen heeft verbeterpunten, niets om je voor te schamen dus! Door deze punten eerlijk te benoemen en te vertellen hoe je hieraan werkt, laat je een stukje bewustwording en inzicht zien.

8. Stel goede vragen

Zoals hierboven al even benoemd, is het belangrijk om een aantal vragen te stellen tijdens het gesprek. Maar: wel goede vragen! Bedenk je bij het doornemen van de website en de vacature welke informatie je mist, wat je graag nog zou willen weten. And keep in mind: beter één hele goede vraag, dan vijf slechte vragen.

9. Eerlijkheid duurt het langst

Het is al een paar keer aan bod gekomen, maar we willen het graag ook apart benoemen: wees eerlijk en oprecht. Ga je CV niet pimpen met cursussen die je niet gevolgd hebt en ga ook geen succesverhalen verzinnen. Hoewel je misschien denkt dat het je helpt, is het tegenovergestelde waar: je wordt er juist onzeker van. Want wat als ze doorvragen en je valt door de mand? Wees gewoon jezelf en sta achter je verhaal, daar komt je het verst mee.

10. Sluit goed af

En dan “last but not least”: zorg voor een goede laatste indruk.
Sluit af door te bedanken voor het prettige gesprek, geef een stevige handdruk, schuif je stoel netjes aan vraag of je je lege koffiemok of theeglas ergens kunt opruimen. Want niet alleen de eerste indruk telt, de laatste is minstens zo belangrijk!

Voilà, dit waren onze tien tips voor jouw sollicitatiegesprek. Doe er je voordeel mee en laat een onuitwisbare indruk achter! Wil je nog meer tips of informatie over onze diensten, neem dan contact met ons op of neem een kijkje op onze diensten-pagina.

Deel deze pagina op