5 timemanagement tips die voor jou het verschil maken

23-12-2020
Heb jij (te) veel taken op jouw to-do list staan en ben jij dus eigenlijk nooit klaar met je werk? Dan kan dit tot vermoeidheid leiden. Bovendien ben je op den duur ook niet meer productief bezig. Herkenbaar? We geven je 5 tips die voor jou het verschil gaan maken.

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk.

Maak aan het eind van de dag jouw to-do list voor de volgende dag. Zo verlies je in de ochtend geen tijd aan het stellen van prioriteiten en kun je meteen aan de slag! 

Tip 2: Plan jouw dag efficiënt in

Je hebt je to-do list gemaakt, maar vaak lukt het je niet om die aan het eind van de dag volledig af te strepen. Dit kan komen doordat je te veel ruis toelaat. Denk aan de vele telefoontjes, mailtjes en appjes die op een dag binnenkomen waar je het liefst meteen op wilt reageren. Herken je dit? Dan is het belangrijk dat je je prioriteiten herziet. Geef duidelijk aan jezelf én aan je collega’s aan wanneer je beschikbaar bent en zet dan ook geregeld je telefoon op “stil” zodat je even ongestoord door kunt werken. Dat werkt veel efficiënter dan dat je steeds afgeleid wordt en weer opnieuw in de materie moet duiken. Houd daarnaast tijd vrij voor eventuele spoedklusjes en plan dus niet je hele dag vol.

Tip 3: Verdeel de grote taak in kleine taken

Wanneer je werkt aan een groot project verlies je al snel het overzicht. Als je het grote project opdeelt in kleine projecten of taken zie je in één oogopslag wat je per dag of week moet doen. Op die manier creëer je overzicht in je agenda.

Tip 4: De 2-minuten regel

De filosofie achter de 2-minuten regel uit de Getting Things Done methodiek is dat wanneer een taak maar twee minuten duurt, je die taak beter meteen kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld een akkoord geven op een mailtje. Als een taak langer duurt dan twee minuten, is het efficiënter om deze taak toe te voegen aan je to-do list. 

Tip 5: Voer de moeilijkste of makkelijkste taak als eerste uit.

Dit verschilt per persoon. De één start de dag graag met een uitdaging en de ander start juist liever met een makkelijke taak. Probeer beide manieren eens uit en kijk wat voor jou het prettigst werkt.

We hopen dat we je wat meer wegwijs hebben kunnen maken in het efficiënt indelen van je werkdag.

Heb je nog vragen over deze tips? Neem dan contact op met Garcella.

Deel deze pagina op