BCT: collega aan het woord

12-01-2022
Max Salden is sinds zes jaar werkzaam bij BCT in Sittard en mag zich tegenwoordig Principal Consultant noemen. Hij ervaart zijn werkgever als een warm bad, waarin een familiaire cultuur heerst en je altijd kunt rekenen op je collega’s. “We doen er alles aan om een nieuwe Consultant zo snel mogelijk thuis te laten voelen binnen BCT.”

Ervaringsvak

Voor Max is het duidelijk: het beroep van Consultant is een echt ervaringsvak. “Hoe meer kennis en ervaring je hebt, hoe beter je wordt in je vak. Kennis en ervaring heb je in het begin nauwelijks, dus de enige manier om een goede Consultant te worden is door te vallen en opstaan. Ik bedoel daarmee niet bedrijfskritische fouten maken, maar eerder ‘stomme’ fouten die je vervolgens kunt oplossen. Als je eenmaal weet hoe je dit hebt opgelost, maak je deze fout de volgende keer niet meer.”

Het hoort volgens de Principal Consultant ook juist bij de leercurve van een beginnend Consultant. “Het heeft tijd nodig, maar wij doen er binnen BCT alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden. We hebben een uitgebreid inwerktraject, waarbij je als nieuwe medewerker onder meer een buddy krijgt toegewezen die er voor je staat.”

Als Max naar zichzelf kijkt, moet hij concluderen dat zijn stap richting de consultancy zes jaar geleden hem veel heeft gebracht als professional. “Ik heb in de tussentijd al in verschillende keukens mogen kijken. Daar zie ik de toegevoegde waarde van. Door als consultant bij uiteenlopende organisaties aan de slag te gaan, krijg ik veel verschillende dingen mee. Kijk alleen al naar bedrijfsculturen en hoe de structuren zijn opgebouwd. Maar denk ook aan de inhoudelijke onderwerpen, bepaalde afdelingen, de branche; er komt zoveel bij kijken. Al die verschillende elementen zijn interessant voor je eigen ontwikkeling en bieden veel perspectief. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven.”

Innovatie en uitdaging

Bij BCT in Sittard krijg jij als Consultant te maken met de BCT-softwareplatformen Corsa en Liber en begeef jij je in de overheidssector. Dat klinkt vaak minder uitdagend dan dat het daadwerkelijk is, benadrukt Max. “Als je over documentmanagementsystemen en procesmanagement spreekt, heb je het over OneDrive, SharePoint en dat soort applicaties. Corsa is in principe hetzelfde, maar is iets waar je hoogstwaarschijnlijk nog nooit mee in aanraking bent gekomen. Mocht je er dus voor het eerst mee aan de slag gaan, herken je al gauw bepaalde zaken. Plus: de overheidssector heeft een stoffig en saai imago dat oubollig en niet innoverend is. Het tegendeel is waar. De branche zit vol innovatie, alleen komt er complexe wet- en regelgeving om de hoek kijken.”

Dat laatste aspect maakt het volgens de Principal Consultant juist interessant. “De grootste uitdaging is om de optelsom van mensen, systemen en processen in orde te krijgen. Je hebt vaak te maken met een complexe wereld waar je in stapt. Elke organisatie heeft zijn eigen context. Vaak zijn er veel zaken al in bepaalde processen gegoten, terwijl die processen niet ideaal zijn voor het beste resultaat. Daar spring jij dan als Consultant vervolgens op in met jouw expertise.”

Ontegenzeggelijke drive en leergierigheid

Naast de toegevoegde waarde die jij als (beginnend) Consultant met je meeneemt, is voor BCT het persoonlijke aspect tenslotte ook een belangrijk onderdeel van het succes. Er wordt heel erg gekeken naar of iemand als persoon in de groep past, over een ontegenzeggelijke drive beschikt en continu leergierig is. “Als je de intrinsieke motivatie hebt om alles te willen weten, weet vast te bijten in nieuwe zaken, op projectbasis kunt werken bij verschillende klanten en meerdere ballen in de lucht kunt houden, ben je een goed eind op weg”, geeft Max aan.

Je moet volgens de Principal Consultant het type persoon zijn die het fijn vindt om steeds in andere omgevingen aan de slag te gaan. “Je moet van een bepaalde dynamiek houden: zodra de ene opdracht is afgerond, staat de volgende weer op de stoep.”

Een ‘reguliere’ werkweek van Max ziet er dan ook zeer uiteenlopend uit, waarbij elke dag compleet anders is. Zo configureert hij op maandag bijvoorbeeld de BCT-scansoftware, geeft hij op dinsdag een workshop over hoe een nieuw proces in Liber afgebeeld kan worden en richt hij op donderdag een proces in samen met een gemeente. “Het is een prachtige baan. Zo werk je voor klanten met maatschappelijke impact en kun je continu met vakgenoten sparren waar je vervolgens weer enorm van leert. Binnen ons hechte team haal je het beste uit jezelf. En dat maakt jou als consultant van grote waarde voor onze klanten.”

Meer weten?

Ben jij enthousiast geworden na het lezen hiervan en is deze functie op jouw lijf geschreven? Dan heb je geluk! BCT zoekt nog een Consultant. Bekijk de functie via deze link en solliciteer direct online.

Deel deze pagina op