CBS: Krapte op de arbeidsmarkt neemt verder toe

17-11-2021
Het blijft records regenen als het gaat om de krapte op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het derde kwartaal. Er zijn inmiddels 126 vacatures voor iedere 100 werklozen en het aantal banen kwam voor het eerst boven de elf miljoen. Verder stond eind september een recordaantal van 371.000 vacatures open, dat zijn er 45.000 meer dan eind juni.

Roep om personeel het grootst in horeca

Het is het tweede kwartaal op rij dat er meer vacatures zijn dan werklozen en de verhouding steeds schever wordt. Dit komt volgens statistici voornamelijk door de aanhoudende groei van het aantal vacatures.

In de horeca is de roep om personeel relatief gezien het grootst: eind september waren in deze sector 83 vacatures uitgeschreven per duizend werknemers. In de handel (75.000 vacatures), zakelijke dienstverlening (58.000 vacatures) en de zorg (52.000 vacatures) werd het meest naar personeel gezocht. Deze drie sectoren zijn samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Werkloosheid blijft verder dalen

Tenslotte komt uit de cijfers van het CBS naar voren dat de werkloosheid al één jaar aan het dalen is. Zo waren in het derde kwartaal maar liefst 294.000 mensen op zoek naar werk en ook direct beschikbaar om aan de slag te gaan. Dit komt neer op 3,1 procent van de beroepsbevolking.

Bron: CBS

Deel deze pagina op