De 6-urige werkdag; een goed idee?

18-07-2019
In Zweden vinden ze van wel! Daar hebben reeds meerdere bedrijven de 6-urige werkdag ingevoerd en zowel werknemers als werkgevers zijn er zeer over te spreken. De werknemers zijn minder vermoeid en gestrest en de privé-werk balans verbetert aanzienlijk, waardoor het ziekteverzuim afneemt. De productiviteit neemt toe en in veel gevallen zien de bedrijven zelfs hun winst toenemen.

Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Minder uren per dag werken, maar toch meer productie en zelfs meer winst genereren? Eigenlijk is daar maar één antwoord op: efficiënter werken. Onderzoek wijst uit dat we van de gangbare acht uur die we per dag werken, maar ongeveer de helft van de tijd echt productief bezig zijn.

Neem je eigen werkdag maar eens onder de loep. Hoeveel switchmomenten heb je op een dag? Hoe vaak gebeurt het dat je met iets bezig bent en je afgeleid wordt door een e-mail, een whatsapp-berichtje, een collega met een vraag, weer moet vergaderen of, laten we eerlijk zijn, een berichtmelding van Facebook? Waarschijnlijk heel vaak. En daar zit dus je tijdswinst. Probeer het maar: ga eens twee uurtjes apart zitten, leg je telefoon weg, zet je mailmeldingen uit en focus je op hetgeen je moet doen. Gegarandeerd dat je je werk sneller en waarschijnlijk ook nog nauwkeuriger afhebt.

Klinkt logisch toch? In theorie in ieder geval wel, in de praktijk zal het voor velen een heel andere manier van werken betekenen en behoorlijk wat discipline vragen. Maar mogelijk is het zeker en gezien de voordelen voor zowel werknemer als werkgever, absoluut de moeite waard om eens verder in te duiken.

En dat is dan ook precies wat we bij Zendkracht gaan doen! In het kader van onze kernwaarde LEF gaan wij deze uitdaging aan en starten we volgende week met de pilot “Efficiënter werken”. Met een aantal collega’s gaan we uitproberen wat het effect is van een aantal uur knallen, zonder afleiding van buitenaf in welke vorm dan ook. Is dat haalbaar in de praktijk? Wat levert het ons op? Werkt het prettig? Wij gaan het ervaren en zullen onze bevindingen en eventuele vervolgstappen uiteraard met jullie delen!


To be continued…

Bron: timemanagement.nl

Deel deze pagina op