Hoe vergroot je het werkgeluk op de werkvloer?

23-09-2021
Deze week is het de ‘Week van het Werkgeluk’, dus laten we ons eens verdiepen in wat werkgeluk nu eigenlijk inhoudt. Werkgeluk is in ieder geval meer dan alleen maar het bieden van een leuke baan aan je medewerkers. Waar het écht om gaat is werk dat voldoening geeft, uitdagend genoeg is en positieve sociale interactie geeft. Wil jij met jouw organisatie aan de slag met het bevorderen van het werkgeluk onder jouw werknemers? Dankzij enkele quick wins zet je direct een goede eerste stap in de juiste richting.

Wat is werkgeluk?

Voordat we de quick wins één voor één toelichten, richten we ons eerst op de definitie van werkgeluk. Wat houdt het in? Een specifieke definitie van werkgeluk bestaat niet. Net als ‘regulier’ geluk, betekent werkgeluk voor iedereen iets anders. Wel zijn er enkele gemeenschappelijke aspecten. Expert op het gebied van werkgeluk, Annie McKee, benoemt in een van haar blogs dat een hoopvolle toekomstvisie en vriendschap gezien kunnen worden als de belangrijkste elementen van werkgeluk. Als we dit vertalen naar de praktijk, komen de volgende zaken naar boven: professionals willen het gevoel hebben dat ze betekenisvol werk doen, fijne vooruitzichten hebben om naartoe te werken, het beste uit zichzelf kunnen halen en waardering krijgen voor wat ze doen.

Quick wins

Met bovenstaande informatie in het achterhoofd kun je als organisatie goed inspelen op het stimuleren van het werkgeluk onder je huidige populatie werknemers. We hebben zes quick wins op een rij gezet, waarmee je op korte termijn direct impact kunt maken.

1. Maak prioriteit van de groei van de medewerkers

De meeste werknemers zullen het toegeven als je het ze vraagt: hun eigen persoonlijke groei staat hoog op hun lijst. Het klinkt dan ook bijna vanzelfsprekend dat persoonlijke groei één van de belangrijke aspecten is als het gaat om het bevorderen van werkgeluk.

Medewerkers willen worden uitgedaagd, blijven leren en zich ontwikkelen door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Dit geldt niet alleen op zakelijk vlak, maar ook absoluut op persoonlijk vlak. Bespreek als werkgever daarom op regelmatige basis de opleidingswensen en doorgroeimogelijkheden met je werknemers. Investeer in de persoonlijke groei van je medewerkers en vergroot op die manier het werkgeluk

2. Support werknemers die proactief werk maken van hun werkgeluk

Proef je binnen je organisatie dat er medewerkers zijn die niet kunnen wachten om te werken aan hun werkgeluk? Dat is top! Als werkgever kun je deze groep mensen helpen door ze hierin te ondersteunen. Zo hebben wellicht enkele werknemers begeleiding nodig, is er behoefte aan coaching of willen ze dolgraag workshops volgen. Richt je bedrijf zo in dat het ook daadwerkelijk mogelijk is om die ondersteuning te bieden. Neem een faciliterende rol in en laat medewerkers zichzelf (her)ontdekken en ontplooien.

3. Bevorder het teamgevoel

Ook het saamhorigheidsgevoel en de onderlinge verbinding is een belangrijk aspect als we het hebben over werkgeluk. Het gezamenlijk oppakken van opdrachten, werken aan een gezamenlijk doel en samen resultaten boeken; de meeste medewerkers hebben hier zeker behoefte aan. Door meer activiteiten samen te doen, stimuleer je werknemers elkaar te leren kennen en de saamhorigheid te vergroten. Dat betaalt zich uiteindelijk uit qua werkgeluk.

4. Geef medewerkers vrijheid, vertrouwen en autonomie

Creëer een werkomgeving waarin werknemers de ruimte hebben om zelfstandig zaken aan te vliegen. Als werknemers voldoende vrijheid ervaren om zelfstandig te kunnen werken en beslissingen te nemen, voelen zich over het algemeen gelukkiger. Zorg er dus voor dat medewerkers niet het gevoel krijgen dat er over hun schouder wordt meegekeken. Of dat ze bijvoorbeeld meteen een flinke reprimande krijgen als iets niet goed is gegaan. Het is als organisatie essentieel om je medewerkers een bepaalde mate van autonomie en vertrouwen te bieden.

5. Creëer een cultuur waarin medewerkers constructieve feedback ontvangen en kunnen geven

Zorg er als organisatie voor dat je voldoende tijd en aandacht besteedt aan het geven van feedback richting de werknemers. Als je dit op de juiste manier aanpakt, ervaren medewerkers hierdoor dat ze daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het succes van je bedrijf. Ze voelen dat ze dagelijks impact mogen en kunnen maken. Daarnaast zorgt feedback krijgen ervoor dat de werknemers zich blijven ontwikkelen en verbeteren. Laat je werknemers vooral ook zelf feedback geven, aan jou als werkgever of aan collega’s. Dit draagt ook bij aan hun persoonlijke ontwikkeling.

6. Blijf successen delen en vier deze met elkaar

Waardering en respect krijgen is voor veel medewerkers een belangrijke factor voor hun werkgeluk. Wil je als bedrijf écht laten zien dat je werknemers van toegevoegde waarde voor je zijn, moet je ook successen vieren op de momenten die ertoe doen. Denk hierbij niet altijd aan grootse zaken. De waardering en het respect tonen zit hem heel vaak in iets kleins: een compliment of kleine attentie is al voldoende.

Feiten en cijfers

Wist je dat…

- Uit een onderzoek van Gallup blijkt dat betrokken medewerkers beter presteren? Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat managers voor 70% verantwoordelijk zijn voor deze betrokkenheid.

- Uit een onderzoek onder 10.000 Europese werknemers, waarvan 1.300 Nederlanders, naar voren komt dat 76% van de Nederlandse werknemers tevreden is over zijn/haar werk?

- Uit een onderzoek aan de Universiteit van Warwick blijkt dat geluk tot 12% meer productiviteit leidt? En als de medewerkers meer productief zijn, zullen zij eerder hun doelen bereiken. Daar tegenover staat dat werknemers die niet gelukkig zijn 10% minder productief zijn.

Deel deze pagina op