PQ Corporation: collega aan het woord

18-11-2021
De 30-jarige Dennis Habets werkt meer dan tien jaar bij PQ Corporation in Eijsden en heeft al de nodige kilometers erop zitten op IT-vlak. De Network Administrator kent de organisatie op zijn duimpje en weet als geen ander welke uitdagingen er op je pad komen bij deze multinational. "Je moet een duizendpoot zijn."

Zorg altijd voor een plan B

Als we aan Dennis vragen wat zijn werk precies inhoudt, geeft hij aan dat het een zeer diverse functie is met uiteenlopende werkzaamheden. Het is volgens hem de kunst om niet in hokjes te denken, jezelf op te sluiten en alleen maar aan jouw taakjes te denken. “Het is belangrijk dat je openstaat voor alles wat op je pad komt. Als de systeembeheerder op vakantie is, neem je zijn taken waar. Als dat betekent dat je moet kijken naar specifieke taken van een systeembeheerder, zet jij je beste beentje voor en pak je dat op.”

Dennis houdt zich binnen PQ Corporation in Eijsden voornamelijk bezig met netwerkadministratie en -beheer. Denk hierbij aan het onderhouden en beheren van firewalls, switches, wireless infrastructuur, routers, netwerkbekabeling, het aanleggen van nieuwe infrastructuur op locaties en het maken van netwerkdesigns. Er komt ook nog een stukje security bij, beaamt hij. Dit gaat volgens hem hand in hand met elkaar. “Je bent veel bezig met hoe je het datacenter van PQ beter kunt beschermen op netwerkniveau. Daarbij is het belangrijk dat je weet wat, als zich een probleem voordoet, de eventuele oplossing is. Je moet altijd een plan B in je achterhoofd hebben, mocht zich een probleem voordoen bij plan A. Dat zorgt voor een bepaalde druk en verantwoordelijkheid die je moet kunnen dragen. Jij bent als Network Engineer wel degene die iets inricht.”

Aan wat voor problemen of incidenten moet je dan denken? Dennis legt uit dat dit zeer verschillend is. “Internet- en/of vpn-verbindingen die niet meer werken, collega’s die niet thuis kunnen werken via vpn, accounts de worden gelocked, access points die het niet meer doen, switches die niet meer functioneren, kabels die kapot zijn (glasvezel, koperbekabeling, red.).” Wat hem betreft, is elke dag anders. “Er zijn dagen dat het relatief rustig is en je aan je eigen projecten kunt werken, en soms weet je niet meer wat links of rechts is. Het scheelt als je echt een duizendpoot bent en ontzettend nieuwsgierig bent. Ook vind je het niet erg om een firewall te vervangen, maar voel jij je ook niet te goed om met een pc te slepen en deze te installeren op de juiste plek.”

Internationale omgeving

Naast de operationele uitdaging op de werkvloer, ligt er nog een andere uitdaging om de hoek als je bij PQ aan de slag gaat: het werken in een internationale omgeving. Je spreekt ’s morgens bijvoorbeeld een collega uit Duitsland, hebt in de middag een meeting met een Aziatische medewerker en sluit de dag af met een call met een Amerikaanse collega. “Hoewel het kantoor in Eijsden is, ben je voor tachtig procent bezig met het oplossen van problemen in het buitenland”, aldus Dennis. “Je komt met verschillende culturen in aanraking, culturen die anders zijn dan de onze. Daar moet je mee om kunnen gaan. Het zit hem vaak in het persoonlijke aspect, hoe er met je wordt omgegaan.”

Het internationale (cultuur)aspect vraagt om specifieke kwaliteiten en competenties van een medewerker. Je moet volgens Dennis communicatief sterk zijn, openstaan voor veranderingen en innovaties, proactief zijn en met nieuwe ideeën komen, geduldig zijn om zaken geregeld te krijgen, stevig in je schoenen staan en zeggen wat je wilt. “Als je nieuwe firewalls wilt kopen, moet je kunnen uitleggen waarom je het budget (1,5 miljoen euro bijvoorbeeld, red.) nodig hebt. Daar heb je mee te maken, dus dat moet je wel goed in je achterhoofd houden. Je voert het namelijk uit voor de hele club. Het is tenslotte geen zakcentje waar je het over hebt.”

Meer weten?

Klinkt bovenstaande je als muziek in de oren en lijkt jou dit ook een leuke functie? Dan heb je geluk! PQ Corporation zoekt nog een Network Engineer. Bekijk de functie via deze link en solliciteer direct online.

Goed om te weten: je komt als Network Engineer bij PQ Corporation terecht in het team EMEA dat bestaat uit de Global IT Operations Director, een Netwerkbeheerder, Systeembeheerder en Helpdeskmanager (die drie helpdeskmedewerkers aanstuurt). Samen met de Netwerkbeheerder kijk je als Network Engineer naar de complete infrastructuur voor alle 36 vestigingen (waarvan 2 datacenters) die het chemiebedrijf momenteel wereldwijd heeft.

Deel deze pagina op