Tips om efficiënt thuis te werken

06-04-2020
Vanwege de Corona-crisis heeft de overheid iedereen gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Daar wordt goed gehoor aan gegeven en mensen werken dan ook massaal aan de keukentafel of elders in huis. Als jij ook tot deze groep behoort, zul je vast al gemerkt hebben dat dit in de praktijk niet altijd zo rooskleurig uitpakt als dat je je van tevoren bedacht had. Zeker als je kinderen thuis hebt die je aandacht vragen als jij net een conference call hebt met je collega’s, de kat die steeds op je toetsenbord gaat liggen, duizend-en-één klusjes die je aanstaren……..
Kortom, het vergt behoorlijk wat van je flexibiliteit, maar ook van je discipline om het thuiswerken, zeker voor een langere periode, tot een succes te maken. Je moet weer in een heel nieuw ritme komen en dat is niet niks. We zetten daarom graag een aantal tips voor je op een rij om het allemaal wat makkelijker voor je te maken.

Creëer een eigen werkplek

De basis van prettig thuiswerken is het hebben van een goede werkplek. Probeer een rustige plek te creëren, bij voorkeur een aparte ruimte waar je niet te veel afleiding hebt. Als je, zeker in deze periode, genoodzaakt bent om in dezelfde ruimte te zijn als je kinderen, maak dan afspraken met ze over wanneer ze je wel of niet mogen storen of stil moeten zijn.

Denk ook zeker aan je houding en zorg voor een goede stoel en bureau/tafel. Zo voorkom je fysieke klachten door slechte ergonomie. Informeer ook zeker eens bij je werkgever naar de mogelijkheden hieromtrent, het zou zomaar kunnen dat er budget is voor het inrichten van een thuiswerkplek.

En, last but not least: houd je werkplek netjes en opgeruimd. Een rommelige werkplek geeft veel meer onrust dan je denkt.

Kleed je aan

Ja, we horen je al denken, apart advies dit………..maar echt, het helpt! Hoe aanlokkelijk ook, ga liever niet in pyjama of huispak en je lekkere warme Mickey Mouse-sloffen achter je laptop zitten. Je hoeft natuurlijk ook niet je driedelig pak aan, maar trek bijvoorbeeld een jeans en trui aan, doe je haar en/of make-up en doe schoenen aan. Probeer het maar eens, je zult merken dat je je echt frisser en actiever voelt als je zo aan de slag gaat. En dat huispak trek je natuurlijk gewoon na het werk weer lekker aan ;).

Houd vast aan je routine

Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk je gebruikelijke routine aanhoudt. Als je dus normaal gesproken om half negen achter je bureau zit op kantoor, zorg dan dat je thuis ook om half negen start met werken. Houd ook zoveel mogelijk je gebruikelijke eindtijd vast. Ga in de pauze lekker even wandelen of doe een korte work out, zodat je weer fris en fruitig verder kunt werken. Plan op deze manier je werkweek in en je zult zien dat het rust en overzicht creëert.

Plan blokken van 90 minuten

Uit studies blijkt dat mensen zich maximaal 90 minuten optimaal kunnen concentreren. Hierna verlies je de aandacht en word je dus minder productief. Plan daarom blokken van 90 minuten in en houd daarna (minimaal) 10 minuten pauze. Ga even de tuin in, lees de krant of maak je lunch. Zo blijf je lekker helder en gefocust en heb je aan het eind van je werkdag ook nog energie over.

Houd contact

Zorg dat je dagelijks contact hebt met je collega’s. Zo blijft iedereen aangehaakt en behoud je het teamgevoel. Bij Zendkracht hebben we nu elke ochtend een videocall met z’n allen. Daarin vertelt iedereen even kort wat zijn/haar focus is voor die dag en stelt eventuele hulpvragen. Zo is iedereen weer op de hoogte en hebben we elkaar ook weer even “gezien” en dat is goed voor de teamspirit!

Digitale VrijMiBo

Sla de welbekende vrijdagmiddagborrel zeker niet over! Spreek met collega’s af via videocall en bespreek samen onder het genot van een drankje hoe de week verlopen is of doe een leuke quiz samen. Zo is er ook ruimte voor werkplezier!

Heb je voor jezelf een goede manier gevonden om thuis te werken en mis je nog tips? Stuur deze naar info@zendkracht.nl zodat we deze kunnen toevoegen. Ook foto’s van hoe je zelf thuis aan het werk bent zijn van harte welkom!

Deel deze pagina op