Waar liggen kansen in de huidige arbeidsmarkt?

20-01-2021
De arbeidsmarkt staat momenteel nog steeds op z’n kop. Steeds meer mensen verliezen hun baan als gevolg van de coronacrisis. De kans is groot dat deze banen behoren tot de minder kansrijke beroepen, die vallen binnen de volgende branches: administratief, cultuur, media en vormgeving en evenementen en reizen. Voordat de coronacrisis uitbrak, was er al een beperkt aanbod van banen binnen deze sectoren en dat is tot op heden nog steeds zo. Oorzaak hiervan is dat een aantal beroepen kwetsbaar zijn voor digitalisering en automatisering en dat kan, zeker in deze tijd, voor problemen zorgen. Daarnaast is het zo dat bij sommige beroepen het aanbod groter is dan de vraag. Kortom, het is een uitdaging om werk in bovenstaande branches te vinden zonder specifieke ervaring, maar het is zeker niet onmogelijk. 

Overstappen voor een betere baankans 

Als jouw beroep behoort tot de minder kansrijke beroepen, is het wellicht goed om eens na te denken over een andere richting, waarin de baankans hoger ligt. Een overstapberoep kan dan uitkomst bieden. Dit zijn beroepen die jou een betere baankans geven dan je oude beroep. Je kunt het ook wel zien als een omscholing naar een ander vak(gebied) waarin jouw huidige kennis en ervaring wel goed van pas kunnen komen. 


Natuurlijk moet een beroep wel bij je passen en het is dan ook goed om de werkzaamheden en arbeidsvoorwaarden in perspectief te zetten. Dit kun je doen door jezelf de volgende vragen te stellen: haal ik hier plezier uit? Is dit een baan waarmee ik vrijwel direct weer aan de slag kan en vanuit daar kan doorstromen? Heb ik een opleiding of certificaat behaald waarmee ik in een andere richting werk zou kunnen zoeken?


Het UWV benoemt zelf al een aantal voorbeelden van overstapberoepen in eerdergenoemde branches. Wil je hier meer over weten? Lees dan het overzicht van overstapberoepen dat het UWV afgelopen december beschikbaar heeft gesteld. 

Kansrijke beroepen. 

Gelukkig bestaan er ook nog veel kansrijke beroepen. Een aantal voorbeelden zijn: de agrarische en technische sector, zorg, bedrijfseconomisch-commercieel en transport en logistiek. Werk jij binnen een van deze genoemde sectoren? Dan is de kans groot dat je ook een baan vindt binnen jouw beroepsvoorkeur. 

Deze kansrijke beroepen kun je indelen op drie verschillende niveaus. Zo zijn er beroepen waar geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld. Je kunt hierbij denken aan ongediertebestrijders of verkeersregelaars. Echter, in de meeste beroepen wordt er wel van je verwacht dat je specifieke vakkennis hebt en over desbetreffende vaardigheden beschikt. Dit zijn beroepen als verpleegkundigen, onderhoudsschilders en bakkers. Dit geldt eveneens voor beroepen op hoger niveau, zoals operatieassistenten en bedrijfsleiders in supermarkten. 

Meer informatie

De arbeidsmarkt is nog altijd sterk in beweging en de cijfers veranderen per dag. Voor een actueel overzicht verzoeken we je daarom ook het UWV met regelmaat te raadplegen. We hopen dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen in de ontwikkelingen van de beroepenmarkt. Ben jij momenteel op zoek naar een leuke, uitdagende job? Bezoek dan eens onze vacaturepagina waar wekelijks nieuwe vacatures op verschijnen. 

Deel deze pagina op