Werken in de consultancy: hoe zit dat nu precies?

16-12-2021
Werken als consultant: iedereen heeft er een bepaald beeld van, maar klopt dit eigenlijk wel? We hebben enkele hardnekkige vooroordelen op een rij gezet en geven hier antwoord op.

1. Als consultant word ik overal gezien als een bedreiging

Organisaties kiezen er niet voor niets voor om een consultant in te huren. Ze zitten met een probleem en zijn blij dat ze externe expertise en ondersteuning krijgen. Het kan hierbij gaan om praktische hulp, een procesverbetering of kennisoverdracht. Binnen de kortste periode word je opgenomen in het team. Doordat je bij veel bedrijven over de vloer komt en op de hoogte bent van alle processen, ben je in staat om de opdrachtgever te helpen om sneller, efficiënter en met meer succes hun werk te doen. Dat is dankbaar werk.

2. Werkzekerheid bestaat niet voor mij als consultant

Werkgevers streven altijd na om langdurige opdrachten (langer dan zes maanden) te zoeken voor je. En mocht een bepaald project zich in de eindfase begeven, wordt in overleg met jou besproken om de huidige opdracht bij de eindklant te verlengen. Indien de eindklant dit niet meer nodig acht, wordt ruim van tevoren gezocht een naar nieuwe opdracht, zodat je een soepele overgangsfase hebt. Je hoeft je dus niet te bekommeren dat je op de bank komt te zitten.

3. Het is altijd maar afwachten wat voor opdracht ik nu weer krijg

Je hebt bij veel organisaties de mogelijkheid om mede te bepalen welke opdrachten je aanneemt. Sommige bedrijven gaan er zelfs nog een stap verder in en lat je samen met de leidinggevende een persoonlijk plan opstellen met de doelstelling die je op lange termijn wilt behalen. Op basis daarvan wordt vervolgens gekeken welke projecten daar het beste bij aansluiten. Daarmee kun je niet alleen invloed uitoefenen over je projecten, maar ook je eigen ontwikkeltempo bepalen. Oftewel: jij bent in control over je eigen loopbaan.

4. Op het moment dat ik ben ingewerkt bij de ene klant, moet ik alweer door naar de volgende voor een nieuwe opdracht

Dat is geen vanzelfsprekendheid. Het komt geregeld voor dat je als consultant een lange tijd, bijvoorbeeld twee jaar of langer, bij dezelfde klant over de vloer komt. Denk daarom ook in kansen, in plaats van obstakels. De (brood)nodige ervaring opdoen bij verschillende eindklanten komt altijd ten goede aan je cv. Je leert om op verschillende plekken te werken, je weet je steeds beter en sneller aan te passen aan de omstandigheden en daarmee kom je ook nóg geloofwaardiger over tijdens sollicitaties.

5. Als consultant ben ik helemaal op mezelf aangewezen

Daar is juist geen sprake van. Als consultant ben je onderdeel van het team waarmee je samen aan het project werkt. Daarnaast heb je ook nog altijd collega’s waarop je kunt terugvallen voor feedback. Als je dus met een probleem zit op het werk, kan altijd een professional buiten het project objectief meedenken over de juiste aanpak. Dat is een extra voordeel.

6. Doorgroeien binnen consultancy is schier onmogelijk

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat je in dienst bent van de werkgever, niet de organisaties waarvoor je consultancy verricht. Dus de werkgever moet altijd ervoor zorgen dat jij in staat wordt gesteld om je te kunnen ontwikkelen, als je daar behoefte aan hebt. Ook al zit je niet fysiek op het hoofdkantoor, toch ben jij een vaste medewerker. Er kan vanaf het begin op regelmatige basis worden gekeken naar waar jouw ambities liggen en hoe je deze kunt realiseren Denk hierbij bijvoorbeeld aan een jaarlijks opleidingsbudget.

Werken als Consultant?

We hebben momenteel enkele interessante consultancy vacatures open staan. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan een van onderstaande functies.
- Senior BI Consultant: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=447
- Low-code Consultant: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=515
- Data Engineer: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=362
- Consultant: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=505
- Cloud Integration Consultant: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=452
- .NET Developer: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=445
- Fullstack Developer: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=446
- Cloud Infra Consultant: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=444
- Business Productivity Consultant: https://www.zendkracht.nl/vacatures/id=443

Deel deze pagina op