'Zorg ervoor dat de wereld jou leert kennen'

02-12-2021
De 59-jarige Jos Savelberg zat dit jaar enkele maanden zonder werk thuis, nadat hij daarvoor bijna veertig jaar lang aan één stuk door had gewerkt. Een teleurstelling en wereld van verandering, maar Jos zat niet bij de pakken neer. Integendeel. Sinds november werkt Jos bij NLG Pensioen in Geleen als Relatiebeheerder en geniet hij ervan weer volop aan het werk te zijn.

Jos is een echte ‘oude rot in het vak’. Hij heeft de afgelopen 35 jaar diverse gewichtige functies uitgeoefend bij onder andere DSM en NGA Human Resources. Stilzitten kwam niet voor in zijn woordenboek. Dag in dag uit was hij in de weer voor zijn werkgever en deed hij zijn uiterste best om het maximale uit de werkdag te halen. Totdat hij begin dit jaar zonder werk kwam te zitten. Toen was het even stil in huize Savelberg en kwam er een nieuw fenomeen om de hoek kijken: solliciteren en zoeken naar werk. De ene na de andere sollicitatiebrief werd verstuurd, maar Jos kreeg meer afwijzingen dan uitnodigingen voor een gesprek. Totdat hij via LinkedIn de vacature van Relatiebeheerder bij NLG Pensioen tegenkwam en in gesprek kwam met Zendkracht.

Hoewel zijn leeftijd en de senioriteit op papier in zijn nadeel spraken, had Jos één belangrijke opdracht voor de recruiter van Zendkracht: ervoor zorgen dat hij aan tafel kwam, zodat hij dankbaar gebruik kon maken van die kans. Zo gezegd, zo gedaan en sinds 1 november werkt Jos bij NLG Pensioen in Geleen. “Ik denk dat, naast mijn eerdere ervaringen en raakvlakken met de pensioensector, mijn persoonlijkheid en houding ze over de streep trok. De manier waarop ik het gesprek heb gevoerd, zorgde voor vertrouwen. Ze wisten van tevoren alles over me en hebben alle voors en tegens afgewogen. Uiteindelijk heb ik me zodanig gepresenteerd, dat er voldoende vertrouwen was om de samenwerking met elkaar te beginnen. De basis was gelegd.”

Te veel kijken naar ‘het papiertje’

De weg ernaartoe was niet altijd een gemakkelijke, zeker niet in de huidige oververhitte arbeidsmarkt. Wat Jos voornamelijk opviel was dat er in zijn ogen te veel naar ‘het papiertje’, ofwel cv werd gekeken en dan specifiek naar de (voor)opleidingen. De persoon die er achter het cv steekt werd volgens hem te vaak over het hoofd gezien. “Je mist als vijftigplusser vaak de externe verdieping en juiste kwalificaties op papier. Terwijl je wel degelijk over de juiste kennis en ervaring beschikt om van toegevoegde waarde te zijn voor een organisatie.”

Als voorbeeld haalt hij het huidige Scrum Master-certificaat aan. “Dit is een specifieke cursus die je tegenwoordig kunt volgen, maar in principe is dit hetzelfde als projectmanagement. Iets wat ik al ongeveer 25 jaar lang heb gedaan en waar ik me in ben blijven ontwikkelen door interne cursussen en opleidingen.”

Positieve mindset

Ondanks alles had Jos altijd het idee dat het goed zou komen. Met deze positieve mindset is hij aan de zoektocht begonnen. “Gelukkig heeft dat goed uitgepakt. Voor mij was het glas continu halfvol en bekeek ik het positief: ik had voldoende tijd, verdiepte me in de functieprofielen en stuurde wekelijks minimaal twee sollicitatiebrieven de deur uit.”

Als tip wil Jos dan ook meegeven dat je tijdens je zoektocht naar de juiste baan niet in de put moet gaan zitten en er geen negatieve gedachtes op na moet houden als het even niet lukt. Dan kom je volgens hem in een negatieve spiraal terecht. “Je moet de drive behouden om via verschillende platforms alles te proberen om werk te vinden. Als je opgeeft, is het voorbij. De wereld om je heen verandert niet, omdat jij geen werk hebt. Je kunt er alleen voor zorgen dat de wereld jou leert kennen. Daar moet je een beetje geluk bij hebben, en als het niet lukt, moet je verder.”

Tenslotte: zijn eerste indruk van de huidige baan als Relatiebeheerder bij NLG Pensioen is positief. “Er is me heel goed aangegeven wat ik de eerste maanden kon verwachten. Daarnaast ben ik in een goed team terechtgekomen en bevalt me de sfeer op kantoor ook uitstekend. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen en zie mezelf dit werk nog zeker enkele jaren doen.”

Deel deze pagina op